Det aller første man bør gjøre, er å bytte til OpenDNS. Ikke bare er det helt gratis, men det er også det mest virkningsfulle grepet du kan ta for å beskytte pc-er, smarttelefoner, nettbrett og andre enheter som benytter ditt nettverk.

Hva er DNS? DNS kan sees på som en telefonkatalog for internett. Når du skriver inn en adresse i nettleseren din, for eksempel nrk.no, så vil DNS-tjenesten slå opp nrk.no i katalogen, og finne dens internett adresse (IP-adresse), og det er ved hjelp av denne IP-adressen av nettleseren din får hentet all informasjonen fra nettsiden til NRK. Alle internettleverandører (som Telenor, NExtGenTel, Get, ICE.net osv.) har en egen DNS-tjeneste som du automatisk blir tilkoblet når du tegner et abonnement hos dem.

Neste avsnitt handler om hvordan man kan sette opp dette for hele nettverket man har hjemme i huset. Hvis du synes det blir for komplisert, kan du sette opp dette direkte på hver og en PC du ønsker å beskytte i huset. Hvis du følger instruksjonsvideoen nederst på denne siden så får du en trinn-for-trinn-gjennomgang av hvordan det gjøres. Husk at du både kan pause og spole tilbake i videoen dersom du synes den går for fort frem.

Nærmest alle husstander i Norge får en boks fra sin internettleverandør når de tegner et abonnement, og denne boksen fungerer både som modem og trådløs router. Alt oppsett du behøver for å komme deg på nett er allerede stilt inn i boksen fra leverandøren. Det er i dette oppsettet du må gjøre en endring, men frykt ikke, det er ikke vanskelig. OpenDNS sin guide har oppsett for hvordan dette gjøres for de aller fleste routere på markedet. De har også et diskusjonsforum der du kan stille spørsmål, dersom du møter på vanskeligheter underveis.

Merk at OpenDNS krever at du registrerer deg hos dem for at du skal få benyttet deg av funksjonaliteten som filtrerer bort websider innenfor kategorier du finner uønsket (eksempelvis porno, gambling, sosiale nettsted, fildeling osv.). Den gode nyheten er at for privatpersoner og husstander er det helt gratis, både å registrere seg, og å bruke det!

Hva venter du på? Gå til OpenDNS og registrer deg nå, og deretter så går du til guiden og følger den for å sette opp de rette innstillingene.

Hvis du synes dette virker vanskelig så har vi laget denne instruksjonsfilmen som møysommelig tar deg igjennom prosessen, skritt for skritt: